Hoe ik make-up combineer met SPF

Zodra de zon begint te schijnen, begint voor mij ieder jaar weer de uitdaging. Ik wil mijn huid optimaal beschermen, maar ook foundation, concealer en poeder dragen. Gaat dat samen? Ja hoor. In dit artikel vertel en laat ik zien wat ik hiervoor gebruik.

Over SPF in make-up heb ik inmiddels zoveel artikelen gelezen dat ik weet dat een tube foundation waarop ‘SPF 20’ staat niet echt betrouwbaar is. Een SPF 20 in foundation, BB Cream of poeder is simpelweg niet hetzelfde als een SPF 20 in zonnebrandmelk. Om je huid goed te beschermen tegen de zon en écht SPF 20 te bieden, zou je zo’n 7x meer foundation moeten aanbrengen dan je gewend bent. En dat doet natuurlijk niemand. Blind afgaan op een SPF in make-up en daardoor je zonbescherming skippen is dus een grote fout. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit genoegen heb genomen met alleen SPF in make-up, ik ben juist heel panisch als het op zonbescherming aankomt. Smeer nog liever een dikke laag factor 50 als ik amper naar buiten hoef dan dat ik verbrand.

makeupmetspf2

De meeste zonnebrandproducten voor het gezicht die ik ken, zijn vrij vettig. Ik gebruik ze wel, maar het liefst op vakantie, als ik geen make-up draag. Wat ik een heel prettig zonbeschermingsproduct voor het gezicht vind, is Lancaster Sun Control. Ik heb dit product voor het gezicht in SPF 30 en 50, dus ik kan een beetje afwisselen. Dit zonnebrandproduct is heel licht en trekt snel in. Totaal anders dan de meeste zonneproducten! Dit spul laat geen vette waas achter en biedt tocht volop bescherming. Ik gebruik ‘m ook in combinatie met foundation, concealer en poeder.

makeupmetspf6

Van Sun Control gebruik ik maximaal twee pompjes, dit laat ik heel eventjes intrekken en vervolgens ga ik aan de slag met mijn basismake-up. Is Sun Control (of een ander zonneproduct) toch te vet voor je? Dan kun je overwegen om een kleine hoeveelheid te mengen met je foundation. Doe dit alleen niet als je een volle dag in de zon gaat liggen bakken (moet je sowieso niet doen 😉 ), daarvoor is de bescherming te minimaal.

makeupmetspf1

Nog een optie om make-up en SPF te combineren, is een zonneproduct met een kleurtje. Ik heb van Paula’s Choice de Barely There Sheer Matte Tint SPF 30, een tinted moisturizer met SPF 30. Als je dit product redelijk dik aanbrengt (zoals je ook een zonneproduct zou aanbrengen) heeft hij wel het effect van een factor 30, dus da’s ideaal. De kleur is subtiel genoeg om je niet heel cakey te laten ogen. Van Lancôme heb ik een vergelijkbaar product, de Soleil Bronzer Sun BB Cream. Deze BB Cream speciaal voor in de zon heeft maar liefst SPF 50. Maar daarvoor moet je ‘m dus wel net zo rijk aanbrengen dan hoe je dat zou doen met een zonneproduct, anders heeft het niet het effect van een SPF 50.

makeupmetspf3 makeupmetspf4

Maar dan… dé meest geweldige uitvinding die het mogelijk maakt make-up te combineren met SPF: Clarins UV-Plus SPF 40. Dit is een superlichte en luchtige fluide die je al deppend over je make-up aanbrengt. Zie het als een soort fixer voor je make-up, maar dan met SPF. Ik vind het echt fantastisch! Ik heb dit flesje altijd in mijn tas zitten, voor het geval ik geen SPF onder mijn make-up draag en de zon ineens komt opzetten. Een paar druppeltjes in je handpalmen nemen, over je gezicht deppen en klaar is Kees. Clarins UV-Plus vervaagt je make-up totaal niet en laat ook geen witte waas achter. Je ziet helemaal niet dat je het hebt aangebracht. Ik gebruik de UV-Plus niet als ik weet dat ik veel buiten ga zijn, dan smeer ik gewoon een zonneproduct op mijn gezicht. Maar voor de situaties waarin ik dat vergeten ben, vol in de make-up zit en de zon plotseling gaat schijnen, is dit de oplossing.

makeupmetspf5
De dunne fluide kun je zo over je make-up deppen. Zo handig!

Wat gebruik jij op je gezicht als de zon schijnt?

Carlijn Biesemaat Copy & Beauty

6 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Femkereply
18/04/2016 at 06:56

Ik vind de getinte gezichtscrème van Paula’s Choice voor nu ideaal. In de zomer gebruik ik een hele fijne fluïde met factor 50. Deze breng ik ook gedurende de dag nog een aantal keer op met name mijn gezicht en hals aan.

Elinereply
18/04/2016 at 09:33

Fijn artikel! Ik wil mijn huid altijd zo goed mogelijk beschermen tegen de zon. Op vakantie smeer ik dan ook altijd met SPF50!
In mijn dagcrème zit altijd SPF (of is dit onvoldoende om je huid echt goed te beschermen)?

Carlijnreply
18/04/2016 at 09:36
– In reply to: Eline

Jawel maar alleen als je van je dagcrème voldoende gebruikt, zeker een hoeveelheid van een grote erwt 🙂

Liset – Beautydagboekreply
18/04/2016 at 10:06

Die van Clarins klinkt enorm goed, zeker omdat hij zo licht is en dat je hem over je make-up heen kunt aanbrengen. Zelf zit ik momenteel met een vitamine D tekort, waardoor smeren met een hoge factor echt geen aanrader is. Ik zoek iets rond de factor 20 zodat die vitamine D straaltjes mijn huid ook nog kunnen bereiken :). Binnenkort maar even naar de parfumerie!

Nesrinreply
18/04/2016 at 13:29

Ik gebruik nog altijd geen bescherming maar heb nu wel een tube staan die ik moet gebruiken van mezelf.

Mariskareply
18/04/2016 at 19:39

Alleen op vakantie let ik op SPF, het Nederlandse zonnetje is niet sterk genoeg om mij te laten verbranden 😛 In de zomer smeer ik af en toe wel zonnebrandcrème, maar die 3 dagen zomer per jaar vind ik niet zo veel moeite.

Leave a reply