Hoe ik mijn blogfoto’s maak en bewerk

Zo nu en dan krijg ik de vraag hoe ik mijn blogfoto’s maak. Of ik al die portretfoto’s zelf maak, en welke lens ik gebruik. Jullie vragen, ik draai! Vandaag geef ik een kijkje in mijn werkwijze bij het maken van foto’s, leg ik uit welke apparatuur ik gebruik en laat ik het verschil tussen bewerkte en onbewerkte foto’s zien.

Nikon D5200, 50 mm- en 85 mm-lens
Toen ik net begon met bloggen, kocht ik een spiegelreflexcamera: de Nikon D5200. Van deze aankoop heb ik nooit spijt gehad. Het is een fijne camera die niet al te groot en zwaar is en hij heeft een draaibaar schermpje, wat voor mij een vereiste is voor het maken van foto’s van mezelf. In het begin gebruikte ik alleen de kitlens (de lens die standaard wordt geleverd bij de camera). Hier kun je op zich oké foto’s mee maken, maar het was niet wat ik zocht. Na ongeveer een half jaar kocht ik de lens der lenzen: de 50 mm-lens. Nog steeds fotografeer ik hier het meest mee. Een half jaar geleden kocht ik een extra lens, voor het maken van scherpe close-ups: de 85 mm-lens. Met deze lens kun je heel dichtbij komen en veel details fotograferen, iets wat met de 50 mm niet zo goed kan.

clarinsfall2016lookglutenvrijbananenbrood1beccahighlighterpalette4
Productfoto’s gemaakt met de 50 mm-lens

beccahighlighterpalette8
Een close-up gemaakt met de 85 mm-lens. Ik zit hier op dezelfde afstand als op de foto hieronder

beccahighlighterpalette7
Zelfde positie en afstand tot camera, andere lens (de 50 mm)

Statief en zelfontspanner
De foto’s van mezelf en de foto’s met producten in mijn hand maak ik met de camera op een statief en een zelfontspanner. Een zelfontspanner is een soort afstandsbediening met snoer die je in je camera plugt. Beide zijn voor mij absoluut onmisbaar.

howtoefotosmaken2
De zelfontspanner in actie 😉 Deze foto is gemaakt door op de knop van de zelfontspanner te drukken

Door de camera op een statief te plaatsen, kan je op een goede afstand gaan zitten en zit je niet te klooien met een camera omgekeerd voor je hoofd houden (met de 50 mm-lens is dit niet eens een optie want dan moet je heeeeeele lange armen hebben, wil je je hoofd in beeld krijgen). Ik heb een statief van Hama, hier betaalde ik via Marktplaats zo’n 25 euro voor. Mijn zelfontspanner komt ook van Marktplaats, deze tikte ik voor een tientje op de kop.

lancomepoeder5skinfoodwateryberry3
Productfoto’s gemaakt met de zelfontspanner. Met de ene hand hou ik het product vast, met de andere bedien ik de ontspanner.

Productfoto’s tegen rustige achtergrond
Wie mijn productfoto’s een beetje kent, weet dat ik voorstander ben van een clean achter- en ondergrond. Ik vind op sommige blogs de productfoto’s met allerlei props heel erg mooi, maar zelf ben ik daar niet zo van. Een product onder een bloemenvaas leggen en dan scherpstellen op je product zodat de bloem wazig is; neh dat is niet mijn stijl. Liever leg ik mijn producten op een wit karton (de laatste twee maanden heb ik er een roze en goudkleurig stuk karton bij gekocht, voor net wat meer diepgang in de foto). Of ik gebruik een limbo, zodat het lijkt alsof je producten tegen een witte achtergrond staan. Maar nog liever hou ik mijn producten in de hand. Ik krijg ze dan scherper en duidelijker in beeld en bovendien vind ik het voor de foto wel mooi dat ikzelf op de achtergrond zit en dan onscherp ben.

benefitbenetint11
Productfoto gemaakt in een limbo. Een limbo is een soort achterwandje dat je kan maken van karton. Het loopt van de muur tot de grond, zodat je geen naden hebt. Als je het echt goed wil doen, kan je nog studiolampen gebruiken om geen schaduwen te hebben. Dit zou ik ooit nog weleens willen, maar vind ik nu nog niet nodig.

Fotografieplek
Ik fotografeer altijd in onze slaapkamer, op de zolder. Hier hebben we veel ramen, waardoor er veel natuurlijk licht is. Ik zet alle gordijnen open en laat het natuurlijke licht z’n werk doen. Als de zon heel fel schijnt, doe ik het gordijn half dicht, want direct zonlicht werkt niet bevorderend voor vooral portretfoto’s.

howtoefotosmaken1
Mijn fotografieplek: de slaapkamer. Ik zit altijd op het bed, mijn statief staat zo’n 60 cm van me af

Camera-instellingen
Je kunt nog zo’n goede camera hebben en geïnvesteerd hebben in een lens; als je niet weet hoe je je camera moet gebruiken, ben je nergens. Het heeft mij ruim een jaar gekost voordat ik mijn camera écht goed door had. Eigenlijk deed ik daarvoor maar wat. Wat ik nu in ieder geval doe is het diafragma helemaal openzetten. Hiermee krijg je de mooiste scherpte-diepte, wat ik zelf supermooi vind. Daarnaast speel ik constant met de ISO-waarde en de sluitertijd. Hoe lichter het in de kamer is, hoe lager ik de ISO zet en hoe hoger de sluitertijd. Is het een keer heel bewolkt en grauw? Dan zet ik de ISO-waarde hoger en stel ik de sluiter zo in dat-ie sneller open en dicht gaat. Tip: het kan helpen een fotocursus te volgen om dit door te krijgen. Termen als ISO, sluitertijd en diafragma zijn best ingewikkeld maar door een cursus te doen, kun je er goed mee oefenen. Zelf heb ik twee fotocursussen gevolgd en die hebben me onwijs geholpen.

Bewerken van foto’s
Ik bewerk mijn foto’s altijd en gebruik daarvoor Photoshop Elements of Photoshop CS6. Ik bewerk ze niet heel drastisch en overdreven, maar wat ik in ieder geval doe, is het formaat aanpassen en/of bijsnijden en ik sleutel wat aan de helderheid. Vooral dat laatste vind ik echt aan te raden als je foto’s gaat bewerken. Je past geen kleuren ofzo aan, maar je zorgt er wel voor dat je foto mooier en helderder wordt. Ik zal je het verschil laten zien:

fotozonderheldermaken
Dit is het origineel. Hier heb ik niks aan gedaan, deze foto komt rechtstreeks van mijn SD-kaart af
fotometheldermaken
Exact dezelfde foto, maar hier heb ik de helderheid aangepast. Zie je wat een verschil dit maakt? Ik vind de onderste foto veel mooier!

helderheidaanpassen

Het aanpassen van de helderheid doe je in Photoshop Elements onder Verbeteren -> Belichting aanpassen -> Helderheid/contrast.

Neem de tijd
De laatste tip die ik kan geven, is dat je de tijd moet nemen. Ten eerste om je camera onder de knie te krijgen en te oefenen, maar vooral ook wanneer je foto’s gaat maken. Met foto’s voor één blogpost ben ik al gauw anderhalf uur tot twee uur bezig. Van producten maak ik meestal vijf foto’s, van mezelf vaak wel veertig tot vijftig. En dan zijn er maar een paar goed! Ik ben nogal kritisch als het op foto’s van mezelf aankomt, maar vaak ook zijn sommige gewoon echt niet goed. Dan zijn mijn ogen onscherp, heb ik mijn ogen halfdicht of zie ik ineens allemaal loshangende haren. Het bewerken kost per foto twee minuten, dat valt allemaal wel mee. Ik vind het alle tijd in ieder geval heel erg waard, want ik kan heel trots en tevreden zijn op/over een post waarvan de foto’s goed gelukt zijn. En ik vind het persoonlijk een afknapper als ik een blog bezoek en de foto’s zijn niet oké, ik zou het echt jammer vinden als mensen om die reden bij mij afhaken.

Kosten apparatuur
Misschien ook wel goed om te benoemen, de kosten van de apparatuur die ik gebruik. Ik zal het even onder elkaar op een rijtje zetten:
Nikon D5200: €460
Nikon 50 mm-lens: €150
Nikon 85 mm-lens: €550
Hama statief (via Marktplaats): €25
Nikon zelfontspanner (via Marktplaats): €10
Fotokarton (bij Bruna): €1,20 per stuk, ik heb drie vellen: wit roze en goud
Adobe Photoshop Elements: €99
Totale kosten fotografie: €1300

Als ik dit zo op een rijtje zie, is mijn blog een dure hobby geworden haha! Of nou ja… ik verdien er natuurlijk ook af en toe wat mee en daardoor zie ik het ook wel als een investering.

Het maken en vooral bewerken van foto’s vind ik een van de leukste dingen aan bloggen. Soms heb ik geen zin om foto’s van mezelf te maken en hik ik er tegenaan, maar als ik dan bezig ben, heb ik er zóveel plezier in. Ik denk dat je fotografie ook wel echt leuk moet vinden, anders wordt het een ‘moeten’ en bereik je waarschijnlijk minder mooie resultaten.

So far mijn fotografietips en het inkijkje in hoe ik mijn foto’s maak en bewerk. Vragen? Stel ze gerust bij de comments!

Besteed jij veel tijd aan de fotografie op je blog? Wat is je ultieme tip?

10 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Josanreply
11/07/2016 at 06:53

Daglichtlampen! Ik heb een grote nis voor een raam die al van zichzelf helemaal wit is. Mijn ideale fotografie spot. Maar als het donker grijs weer is, vind ik daglichtlampen gewoon meer toevoegen en foto’s frisser maken. Bovendien kan ik nu ook ‘s avonds fotograferen. Het is even een investering maar wel de moeite waard.

Shirleyreply
11/07/2016 at 08:31

Ik vind jouw foto’s altijd mooi. Heel goed dat je het jezelf hebt aangeleerd. Van mij geen ultieme fotogratietips, want ik ben nou eenmaal niet echt een goede fotograaf. Ik ben iemand die per ongeluk een prullenbak midden in beeld zet, maar ik werk eraan om dat te verbeteren.

Nesrinreply
11/07/2016 at 10:33

Ik vind jouw foto’s altijd prachtig! Ik bij elke portretfoto denk ik ‘hoe doet ze dat toch?’ 😉

Fijn artikel en thanks for sharing, ik sla het uiteraard even op.

Ninareply
11/07/2016 at 12:49

Wat fijn dat je deze tips deelt! Ik blog nu een kleine twee jaar vanaf mijn eigen domein. Ik ben meer van het vertellen dan van het beeld. Toch snap ik dat beeldgebruik een artikel een stuk aantrekkelijker maakt. Daarom probeer ik foto’s zo veel mogelijk bij daglicht te maken. Voor nu gebruik ik mijn iPhone 6. Daarbij pas ik de belichting aan met instellingen vanuit mijn telefoon of de VSCO – app. Ik heb nog geen camera, maar wat niet is…

Manonreply
11/07/2016 at 18:47

Wat een fijn artikel! Leuk om te lezen hoe je dat allemaal doet! Ik zou ook wel eens met studio lampen willen fotograferen, dat lijkt me zoveel makkelijker in mijn slaapkamer komt helaas niet veel licht dus meestal moet ik wachten op het goede moment om foto’s te maken!

Carlijnreply
11/07/2016 at 18:55
– In reply to: Manon

Ik gebruik geen studiolampen hoor. Als er niet genoeg daglicht is, stel ik de camera zo in dat het wel lijkt alsof het heel helder is. Dat doe ik met de ISO en sluitertijd.

FSHN FORWARDreply
11/07/2016 at 20:51

Je foto’s zijn altijd supermooi. Je kunt echt zien dat je er tijd in stopt en met goede apparatuur werkt!

Marshareply
11/07/2016 at 22:33

Heel interessant om te lezen hoe andere mensen dit nu doen! Ooit wil ik ook wel gaan investeren in studiolampen maar voorlopig vind ik het goed zo. -x-

Saskiareply
13/07/2016 at 11:24

Super handig en fijn dit. Ik mis zelf heel erg een draaischermpje op mijn camera. De 50 mm lens heb ik ook en kan echt niet meer zonder!

MetMirjamreply
13/07/2016 at 15:16

Je foto’s zijn inderdaad ook super mooi! Wat fijn om even mee te mogen kijken naar hoe jij het doet!

Leave a reply