Review: arganolie van Melvita

Ik ben voorlopig nog niet uitgeolied. Huidoliën hebben mijn hart gestolen en ik blijf het leuk vinden om nieuwe soorten te ontdekken. De 100% biologische en fairtrade arganolie van Melvita kwam een paar weken geleden op mijn pad. In dit artikel laat ik je mijn eerste bevindingen weten.

melvitaarganolie4

Mijn affiniteit met arganolie is groot. Veel van mijn lezers weten dat ik behalve blogger ook freelance copywriter ben. Ongeveer anderhalf jaar geleden werd ik in een paar maanden tijd benaderd door verschillende merken en webshops die gespecialiseerd waren in arganolie met de vraag of ik voor hen teksten wilde schrijven. Zo toevallig! Voor bijvoorbeeld het merk Argandia heb ik alle productteksten geschreven en ook ben ik in zee gegaan met andere aanbieders van arganolie. Ik heb geen idee wat het was, maar binnen een paar maanden had ik zoveel over arganolie geschreven dat ik de ingrediënten kon dromen. Alleen… ik had het nog nooit gebruikt. Tot Melvita.

melvitaarganolie1

Over arganolie is al veel geschreven. Heel veel. Een poosje terug was arganolie een ware hype; in menig haar- en huidproduct zat deze kostbare oliesoort verwerkt. De achtergrond van arganolie (dat het uit Marokko komt, het produceren van arganolie een tijdrovende klus is en dat dit hoofdzakelijk wordt gedaan door vrouwen) zal ik je besparen. Ik ga het vooral over de huidverzorgende werking van arganolie hebben – en dan natuurlijk van specifiek deze Melvita-olie.

Goed. Arganolie is wel degelijk een geweldig product, dus de hype was dit gouden goedje waarschijnlijk waard. Waar arganolie vooral zo om geroemd wordt, is de aanwezigheid van heel veel vitamine E. In huidverzorging wordt vitamine E gezien als een antioxidant. Het werkt als een trein tegen rimpels, stimuleert celvernieuwing en verbetert de elasticiteit van de huid. Verder is arganolie erg herstellend. Het laat wondjes en littekens sneller verdwijnen en doet wonderen voor de droge, geïrriteerde huid. Maar ook de vette, onzuivere huid is er bij gebaat. Acne zou door arganolie aanzienlijk worden verminderd. Interessant!

melvitaarganolie2

De arganolie van Melvita is fairtrade en 100% biologisch. Niet ieder merk dat arganolie produceert, kan dit zeggen. Een groot pluspunt, als je ‘t mij vraagt. Verder heeft de Melvita-arganolie als kenmerk dat het van een eerste koude persing komt, maar dit is niet heel uitzonderlijk.

melvitaarganolie5

Melvita heeft haar arganolie in een stevig glazen flesje met een handig pompje gestopt. Er zit maar liefst 50 ml in, dat is veel voor een olie. Zeker als je je bedenkt dat je maar één pompje nodig hebt. De olie is goudgeel, precies zoals zuivere arganolie hoort te zijn.

melvitaarganolie6 melvitaarganolie7

Met één keer pompen komt er al behoorlijk wat olie uit. Persoonlijk vind ik een pipetje preciezer en daardoor prettiger doseren. De arganolie van Melvita voelt als een echte olie: vettig. Ja, meer kan ik er niet van maken. De geur is een beetje als die van olijfolie. Ik vind het geen lekkere geur, maar voor mij is dit wel hét teken dat er geen kunstmatige geurstoffen aan zijn toegevoegd. Wat ik ruik, is puur natuur.

melvitaarganolie3

Omdat een huidolie mij overdag te vet is (ik heb dit een paar keer geprobeerd met de Glowing Beauty Oil van Aleeza Cosmetics) heb ik mij met de arganolie van Melvita beperkt tot de avonden. Ik heb de olie gedurende drie weken elke avond gebruikt op een gereinigde huid. Ik ging er van glimmen als een biljartbal, maar ja, wat wil je met een olie. Het grootste verschil met andere huidolieën die ik heb geprobeerd, is dat de arganolie van Melvita er lang over deed om in te trekken. Ik heb het een keer rond 18.00 uur aangebracht en toen voelde ik de olie rond tienen nog zitten. Niet heel aanwezig, maar mijn huid voelde nog wel echt gevoed aan. Als ik het vlak voor het slapen aanbracht, vóelde ik de olie bijna in mijn hoofdkussen trekken. Niet echt relaxed. Ik gebruikte in het begin twee pompjes, maar ben later overgestapt op één pompje. Gelijk merkte ik dat dit meer dan genoeg is.

Dan het belangrijkste punt in deze review: ik kreeg pukkeltjes van deze arganolie. Het kan natuurlijk toeval zijn (ik heb ook behoorlijk wat pepernoten naar binnen gewerkt in de tijd dat ik deze olie testte, en van suiker is een huid nog nooit mooier geworden) maar ik heb toch een vermoeden dat Melvita’s arganolie hier aan bijgedragen heeft. Heel erg jammer. Toen ik stopte met de olie werd mijn huid na nog geen vier dagen zuiverder. De puistjes droogden langzaam in en verdwenen. Hmm… dus toch niet de pepernoten?

Ik heb geen idee of ik specifiek de arganolie van Melvita niet verdraag of alle soorten arganolie. In principe ben ik niet heel negatief over arganolie (van Melvita): het smeert heerlijk uit en is heel erg voedend. Alleen voor mij is het ‘m niet. Ik denk dat de arganolie van Melvita wel geschikt zal zijn voor mensen met een heel droge huid. Kan me voorstellen dat een droge huid deze olie echt opslurpt. Ik heb een gecombineerde huid die zelfs neigt naar vettig, dus ja, da’s geen match.

Wat trouwens wél een match is: ik heb deze olie ook gebruikt voor mijn haarpunten. Deze zijn in tegenstelling tot mijn huid wel extreem droog. Werkt geweldig! Ik heb menig haarserum gebruikt om die bos stro wat op te fleuren, maar niks werkte. De arganolie van Melvita maakt mijn haarpunten mooi glad en zacht. Ha, komt deze olie dus toch nog heel goed van pas 🙂

Update: ik heb de arganolie gisteren ook gebruikt als kuurtje voor mijn haar, als een soort haarmasker. Ik heb een stuk of acht pompjes in mijn hele haar gesmeerd, het een half uur laten intrekken onder een warme handdoek en het toen uitgespoeld en gewassen. Mijn haar was heerlijk zacht en het glanste best wel. Wat een ontdekking om arganolie zo te gebruiken! Kan ik aanraden.

Het merk Melvita is te shoppen bij de Vitaminstore’s en online via de webshop van Vitaminstore. Het flesje arganolie kost €18,90 en daarvoor krijg je 50 ml.

Heb jij de arganolie-hype ook meegekregen?

Carlijn Biesemaat Copy & Beauty

6 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Beauty Treasuresreply
13/12/2015 at 13:57

Goede review, heel duidelijk allemaal. Ik heb toevallig eerder deze week via een persdag kennis gemaakt met dit merk en daar werd mij verteld dat in principe een olie geen puistjes uitlokt. Maar het overdadig gebruik ervan wel. Dus misschien moet je het eens proberen door het drie keer per week ‘s avonds te gebruiken gecombineerd met je favo nachtverzorging (de andere dagen).

Carlijnreply
13/12/2015 at 14:01
– In reply to: Beauty Treasures

Dat is een goede tip. Ik gebruik cactusvijgolie wel dagelijks en dat gaat goed, argan dus blijkbaar niet. Zal eens kijken wat het doet als ik naar drie keer per week ga.

Nesrinreply
14/12/2015 at 08:29

Fijne review, top geschreven. Mijn gezicht kan er niet tegen, hier ben ik inmiddels achter maar mijn haarpunten zijn er wel heel gelukkig mee.

Rosiereply
14/12/2015 at 20:57

Fijne uitgebreide review, misschien is dit wel iets voor mij. Mijn huid is enorm veranderd sinds mijn zwangerschap. Ik heb opzich een prima huid maar opeens heel veel enorm droge plekjes! Misschien dat dit iets is idd voor de nachten om mijn huid iets vetter te maken!
XX

Carlijnreply
14/12/2015 at 21:13
– In reply to: Rosie

Ja voor de droge huid denk ik echt dat dit een topper is hoor. Hij is echt heel voedend!

Huidverzorging van Argandia (arganolie & meer) – Carlijn Biesemaat Copy & Beautyreply
25/02/2016 at 06:01

[…] en voor mijn eigen blog – ben ik helemaal thuis in de wereld van arganolie. Misschien dat je mijn review over de arganolie van Melvita nog kunt herinneren? Ik was hier niet zo positief over, omdat de olie […]

Leave a reply