How to: goed voorbereid en veilig zonnen

Joehoe! De zon laat zich de komende dagen weer volop zien. En dus is het de hoogste tijd om je huid voor te bereiden op de zon. Een sunkissed huid willen we wel, verbranden liever niet. Ik deel vandaag mijn stappenplan om goed voorbereid en veilig te gaan zonnen en ik laat je zien welke producten ik daarvoor het liefst gebruik.

lancastersuncare2

1. Scrubben en scheren
Voordat ik mijn zonnebedje in de tuin op duik, zorg ik ervoor dat mijn huid glad is. Dat houdt in: weg met dode huidcellen en overtollige haargroei. Met het scrubben van mijn lichaam ben ik nogal laks; dat doe ik doorgaans hooguit eens per maand. Maar zodra de zomer aanbreekt en ik me besef dat ik echt mooier bruin word als mijn huid glad is, gaat het roer om. Ik heb niet één specifieke scrub die ik gebruik. Op dit moment is Lush Sugar Scrub favoriet. Mijn gezicht exfolieer ik één keer per week met mijn geliefde SENSAI Silky Purifying Peeling Powder. Als ik weet dat ik een dag in de zon ga doorbrengen, stel ik de scrubbeurt uit tot een avond voor het zonnebaden. Zo is mijn huid op tijd ontdaan van dode huidcellen, maar heeft-ie wel een nachtje om bij te komen. Mijn benen, oksels en bikinilijn scheer ik ook een avond van tevoren, ook met het oog op het bijkomen van de huid.

2. Alvast een kleurtje opbouwen
Met spierwitte melkflessen wil ik liever voor de dag komen en dus begin ik een week voordat ik ga zonnen (niet dat ik weet wanneer dat altijd precies is, maar in het geval van een vakantie bijvoorbeeld wel) met een zelfbruinkuurtje. Vroeger ging ik dan even onder de zonnebank, maar dat ding heb ik lang geleden al afgezworen. De zelfbruiner die ik momenteel graag gebruik, is Clarins Addition Concentré Eclat. Een aantal dagen achter elkaar meng ik de zelfbruindruppels met een bodylotion en na amper een week heb ik dan een mooi egaal gebruinde huid. Voordat ik begin met zelfbruiner scrub ik trouwens ook, zodat de kleur gelijkmatig wordt en niet vlekkerig.

clarinsgoldenglowbooster2

3. SPF 30 en 50
Gladde huid? Check. Alvast bruine benen? Check. Bikini aan? Checker de check! Tijd om de zon in te gaan. Zelf doe ik dat alleen met SPF 30 en 50. 30 voor mijn lichaam, 50 voor het gezicht. Ik wil gewoonweg écht niet verbranden, omdat dat pijn doet (en stiekem ben ik als de dood voor rimpels en vroegtijdige huidveroudering, dat voorop gesteld…). De zoncosmetica die ik al jaren met veel plezier gebruik, is die van Lancaster. Ik heb er al eens een ode over geschreven, lees ‘m hier vooral terug als je dat leuk vindt. Mijn zonnebrand breng ik ongeveer een kwartiertje voordat ik de zon in ga aan, zodat de SPF goed kan intrekken en kan gaan werken. Ongeveer om de twee uur smeer ik bij, tenzij ik merk dat sommige huiddelen al een beetje gloeiend gaan aanvoelen; dan smeer ik eerder wat extra zonnebrand.

lancastersuncare6

4. Een hoedje of sjaaltje
Om mijn haar te beschermen draag ik in de zon bijna altijd een sjaaltje in mijn haar. Naast het feit dat het mijn haar beschermt, biedt het ook wat meer koelte. Bovendien staat het gewoon heel cool. Als je liever geen sjaaltje draagt, kun je ook voor een zonnehoed gaan. Geeft nog meer schaduw en staat tof.

5. No makeup please
Make-up laat ik op warme, zonnige dagen lekker achterwege. En dan bedoel ik vooral gezichtsmake-up. Als ik toch een beetje dekking en/of kleur wil, ga ik voor de Soleil Bronzer Sun BB Cream van Lancôme. Deze romige BB Cream heeft een SPF 50 en geeft een mooie dekking. Ik heb ‘m eerder dit jaar al eens gereviewed, lees de post hier. Als ik op vakantie ga trouwens, laat ik altijd mijn wimpers verven. Hierdoor heb je zelfs geen mascara nodig om er goed uit te zien. Ik vind het echt ideaal!

lancomesoleilbronzerbb

6. Draag een zonnebril
Mode-accessoire of niet: een zonnebril heet niet voor niets een zonnebril en dus doe je er slim aan ‘m te dragen als je gaat liggen bakken. Ikzelf pak mijn zonnebril er al bij als het meest waterige zonnetje tevoorschijn komt, omdat ik echt een hekel heb aan knijpen met mijn ogen. Sowieso beschermt een zonnebril de tere huid rondom je ogen en als je niet hoeft te knijpen tegen de felheid van de zon, heb je bovendien minder snel kans op oogrimpels.

lancastersuncare9

7. Verkoeling
Als laatste tip wil ik meegeven dat het slim is om regelmatig de schaduw op te zoeken. Je huid wordt niet blij van uren lang zon achter elkaar. Als je de zon en schaduw afwisselt, hou je het zonnebaden beter vol en is je huid je dankbaar. Om het tijdens het zonnen niet bloedjeheet te krijgen, kun je ook sprayen met een verkoelende waterspray. Ik gebruik zelf een spray van Evian, die ik dan lekker vernevel over mijn gezicht, maar een plantenspuit met koud water vullen kan net zo goed. Wees in ieder geval lief voor je huid en doe ‘m niet té veel zon aan 🙂

Hoe bereid jij je voor op de zon?

Carlijn Biesemaat Copy & Beauty

11 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Marijke – de beste versie van jezelfreply
11/06/2015 at 07:37

Wat een goed artikel, ik ga de druppels van Clarins maar eens aanschaffen want melkflessen heb ik helaas ook 🙂

Ingeborgreply
11/06/2015 at 09:42

Wat een fijne tips. Ik gebruik ook alleen hele hoge beschermingsfactor en draag vaak een hoed in de zon.

Nesrinreply
11/06/2015 at 10:32

Ik heb veel positieve verhalen gelezen over zoncosmetica van Lancaster (klikt zo naar jouw artikel).

Fijne tips en misschien moet ik mij voortaan toch maar insmeren in Nederland forever young I want to be forever younggg 😉

Floorreply
11/06/2015 at 11:13

Wordt erg hebberig van deze post, mooie producten. Ik en mijn hoed/pet zijn onafscheidelijk op het moment icm factor 50. Goeie tips!

Liset – Beautydagboekreply
11/06/2015 at 11:42

Wat een fijne tips! Zelf ben ik dol op BB- of CC cream in de zomer, vooral omdat ik vaak een grote spf factor in zit. Ik kan haast tegen geen enkele zonnebrandcrème met mijn gevoelige huid, maar met zo’n CC cream dus wel :). Ik ga nu gelijk je Lancôme review lezen, ik ben benieuwd!

Kiss & Make-upreply
11/06/2015 at 12:01

Ik vind het vooral vervelend dat je zonnecreme niet opnieuw over make-up kan aanbrengen zonder alles te verknoeien, dus dan is het inderaad een goeie tip om make-up free te gaan. No fun though 😉

Carlijnreply
11/06/2015 at 15:43
– In reply to: Kiss & Make-up

Jawel! Je hebt speciale zonnefluides die je over make-up kunt aanbrengen. Ik heb zelf de UV-Plus van Clarins met SPF 40, geweldig spul.

Kimreply
11/06/2015 at 19:40

Fijne tips! Ik was altijd van het urenlang bakken in de zon en dan zo bruin mogelijk proberen te worden. Sinds vorig jaar ben ik meer van het insmeren en een gezonde bruine gloed.
Ik heb ook een zelfbruiner van Clarins, fijn merk!

Elinereply
12/06/2015 at 11:25

Handige tips! Ik gebruik altijd de zonverzorging van Lancaster, superfijn merk.

robinreply
12/06/2015 at 21:27

handige tips! ik moet mij hier ook echt aan gaan houden.. ik ben al een beetje verbrand ><

Simovic-Vuceljic Natasareply
19/06/2015 at 18:26

Handige tips! Het scrubben is echt iets wat ik mijzelf heb voorgenomen voor dit jaar, ik moet het gewoon beginnen doen. En zonnebrand smeren doe ik altijd al en zonder zonnebril ga ik zelfs in de winter niet naar buiten 🙂 Liefs! x

Leave a reply