How to: omgaan met puistjes

Geen huidtype is vervelender om te hebben dan een onzuivere huid. Puistjes maken onzeker, laten je make-up minder mooi tot zijn recht komen en kunnen zelfs pijnlijk zijn. Kortom: puistjes zijn gewoon klote. Ik kan er zelfs helaas over meepraten, en daarom kwam ik op het idee om je iets te vertellen over hoe je de onzuivere huid verzorgt en hoe je pukkeltjes aanpakt. Ik heb er zelf veel aan gehad, mijn huid is echt opgeknapt door het volgen van deze tips & tricks. Ik hoop dat het jou ook helpt! Het is een vrij lang artikel geworden, dus pak er lekker een kopje thee bij en enjoy.

howtoomgaanmetpuistjes
Zie je die pukkelverzameling op mijn linkerwang? Aaaah!

Voordat we het over puistjes gaan hebben, is het goed om verschillende type pukkeltjes te onderscheiden. Het ene puistje is het andere niet, en vaak heb je niet van alle soorten tegelijkertijd last, wat dus ook weer een bepaalde aanpak vraagt.

Mee-eter: dit zijn zwarte puntjes die vlak onder het huidoppervlak actief zijn. Als je een mee-eter gaat uitknijpen, komt er vaak een hard korreltje of een soort ‘sliertje’ uit. Mee-eters zijn in principe onschuldig, vaak verdwijnen ze vanzelf.
Pustel: een pukkeltje dat vaak voortkomt uit een ontstoken mee-eter (dit kan gebeuren als je de mee-eter niet goed hebt uitgeknepen). Je herkent een pustel aan de bekende witte kop. Een pustel is redelijk makkelijk uit te knijpen, maar doe dit altijd hygiënisch (hierover later meer).
Onderhuidse pukkel: de grootste son of a bitch als het om puistjes gaat. Onderhuidse pukkels doen gewoon heel erg pijn! Door de schoonheidsspecialist wordt deze pukkelvorm een ‘ontsteking’ genoemd. Je herkent deze puist niet aan een witte kop, want de ontsteking is echt onder het huidoppervlak actief.
Gerstekorrel: een voor anderen bijna onzichtbare pukkel, maar voor jezelf heel vervelend, omdat je ‘m vaak voelt zitten. Een gerstekorrel is een propje hard geworden talg dat zich onder het huidoppervlak heeft genesteld, vaak met een stukje huid eroverheen. Hierdoor is het bijna onmogelijk een gerstekorrel (goed) uit te knijpen. Je beschadigt je huid ermee, laat dit klusje dus liever aan de schoonheidsspecialist over.

Zelf heb ik het meest te maken met gerstekorrels. Heel vervelend, maar gelukkig geen ramp omdat ze niet zo heel erg zichtbaar zijn. Het gevaar ligt er bij mij in dat ik gerstekorreltjes niet kan weerstaan en graag uitknijp. Het gevolg: de volgende dag een ontstoken gerstekorrel met een wit kopje erop die nog fijn een paar dagen blijft zitten. En dan kan ik mezelf dus wel voor m’n kop slaan, want zo heb ik er zelf voor gezorgd dat de onzichtbare gerstekorrel is uitgegroeid tot een rode bult die voor de hele wereld zichtbaar is. Stom, stom, stom.

Mijn grootste en belangrijkste advies is dan ook: blijf eraf. Echt. Ik snap dat het soms moeite kost (geef toe, puistjes uitknijpen is best leuk, toch?) maar doe het gewoon niet. Vooral mee-eters en gerstekorrels zijn dat niet waard, je maakt het in 99% van de gevallen alleen maar erger. De huid wordt als het ware getriggerd, waardoor-ie meer talg gaat aanmaken en zo de puist ‘voedt’. Je moet je maar bedenken dat een mee-etertje of een gerstekorrel voor niemand zichtbaar is, zeker niet als diegene zich op normale afstand van je bevindt en je waarschijnlijk een make-upje draagt. Heb je toch last van een pukkel en wil je ‘m per se weg hebben? Een onderhuidse pukkel (mits deze niet te groot of heftig is) of een gerstekorrel krijg je het mooiste weg door de huid eerst te behandelen met een wattenschijfje met heel heet water. Dep het hete watje kort op de uit te knijpen puist; zo gaat de porie openstaan en komt het talg als het ware naar boven. Wikkel vervolgens je vingertoppen in een tissue en zet druk op de huid rondom de pukkel. Gebruik never nooit je nagels, daar beschadig je je huid mee. Pustels kun je ook op deze manier uitknijpen, als is het hete watje dan vaak niet nodig omdat je al een witte kop hebt. Is de pukkel nog niet rijp (oftewel: heb je het idee dat er niks gaat uitkomen als je gaat knijpen), laat ‘m dan lekker zitten.

howtoomgaanmetpuistjes1

So far mijn pleidooi over het niet-uitknijpen van pukkels. Nu de verzorging van een onzuivere huid. De cosmeticaschappen puilen uit met potjes, flesjes en tubetjes waarop iets in de trant van ‘anti-blemish’ staat geschreven. Een anti-blemishproduct kan een goede keuze zijn, maar check voor de zekerheid de ingrediënten even. Een onzuivere huid heeft weinig baat bij alcohol, daar droogt de huid van huid, waardoor-ie alleen maar meer talg gaat aanmaken, als een soort tegenreactie. Let wel dat niet alle soorten alcohol slecht zijn. Vraag bij twijfel gewoon advies aan een verkoper. Staat het stofje salicylzuur op de verpakking vermeld? Dan zit je goed; dit is een wondermiddeltje voor de pukkelige huid. Ik gebruik zelf de lijn Anti-Blemish Solutions van Clinique, bestaande uit o.a. een face wash, een lotion, crème en verschillende producten om je pukkeltjes mee aan te stippen. Deze producten vind ik zelf vrij agressief, onder meer door de aanwezigheid van alcohol. Maar er zit ook salicylzuur in, wat wel weer een dikke plus is.

howtoomgaanmetpuistjes2
Een aantal producten uit de Anti-Blemish Solutions-lijn van Clinique. Effectief tegen pukkeltjes en zeker een aanrader.

Een product speciaal voor de onzuivere huid is niet altijd nodig. Vaak heeft je huid al gewoon baat bij een goede, milde verzorging. Sowieso is een goede reiniging key bij een onzuivere huid. Maak je gezicht twee keer per dag schoon, zonder te ‘over’reinigen. Een milde cleanser, zoals purity van philosophy, is een goede keuze. Reinig na met een milde toner of lotion en breng een crème aan, het liefst eentje die niet al te rijk en vol is.

howtoomgaanmetpuistjes5
Een van de mildste reinigers die ik ken, is purity van philosophy.

Bestaande pukkeltjes kun je aanstippen met een antibacteriële gel. Als ik last heb van pukkeltjes doe ik dit iedere dag, net zolang tot de pukkel weg is. Ik heb er eentje van Clinique, maar ook een van Medik8 (klik hier voor de uitgebreidere review). Een antibacteriële gel droogt het pukkeltje in en laat ‘m vanzelf verdwijnen. Wel grappig trouwens… jaren geleden gebruikte ik hiervoor tandpasta, toen er nog geen antibacteriële gels bestonden. Tandpasta stond vanwege de mint bekend om de uitdrogende werking. Ik heb nooit gemerkt dat het hielp alleen.

howtoomgaanmetpuistjes8
Mijn antibacteriële gels.

Je huid echt stralend schoon krijgen? Misschien heb je al eens aan een elektrische gezichtsborstel gedacht. Ik gebruik zelf die van Clinique en ik ben daar erg over te spreken. Over de borstel zelf, maar vooral ook over het effect op mijn huid. Mijn gezicht wordt echt beter schoon wanneer ik reinig met deze borstel en ook is mijn huidje lekker glad als ik de borstel heb gebruikt. Het is even een investering, maar ik denk echt dat mensen met een onzuivere huid er goed aan doen te reinigen met een gezichtsborstel. Ik gebruik de mijne trouwens één keer per dag, twee keer per dag lijkt me iets te heftig.

howtoomgaanmetpuistjes3
Het Sonic System van Clinique is een heel prettige elektrische gezichtsborstel. Ik gebruik ‘m dagelijks.

Nog zoiets waar je als eigenaresse van een onzuivere huid goed aan doet: scrubben of exfoliëren. Door één tot twee keer per week te exfoliëren, hou je de opperhuid soepel en dun, waardoor pukkeltjes minder kans krijgen. Zelf gebruik ik momenteel het Peeling Powder van SENSAI, een exfoliërend poeder dat supermild is en de huid heel mooi glad en zacht maakt.

Ik was zelf eerst wat sceptisch over het nut van de volgende tip, maar wil inmiddels niet meer anders. De schoonheidsspecialiste! Een beetje gediplomeerd vakvrouw biedt een acnebehandeling aan en ik raad je echt aan een keer een afspraak te maken, al is het maar om te achterhalen of het iets voor jou is. Ik ga zelf naar salon Monifique (klik hier voor de review van haar salon) en dat is echt een topper. Een goede schoonheidsspecialiste heeft de juiste technieken om puistjes uit te knijpen, op zo’n manier dat ze ook echt weg zijn en niet de volgende dag weer terugkomen. Daarnaast worden bij een acnebehandeling producten gebruikt die je huid schoonmaken en ontsmetten. Helpt de schoonheidsspecialiste ook niet en ben je echt ten einde raad? Een dokter kan je doorverwijzen naar een dermatoloog. Ik kreeg zelf ooit van mijn dokter een tubetje vitamine A-zuur mee, een crèmepje dat bekend staat om haar anti-rimpeleffect, maar tevens heel krachtig is tegen acne. Dit hielp erg goed, al droogde mijn huid er extreem van uit.

De oorzaak van pukkeltjes kun je trouwens in meerdere factoren zoeken. Zo heb je hormonale puistjes en bijvoorbeeld pukkeltjes als gevolg van een slechte leefstijl (vet eten, veel suikers, weinig water). Wat bij jou de oorzaak is, is misschien moeilijk te achterhalen, maar probeer er maar eens mee te experimenteren. Zelf heb ik gemerkt dat mijn huid er beter uitziet wanneer ik de suikers wat vaker laat staan en meer water drink. De oorzaak kan ook liggen in de producten die je gebruikt. Misschien zijn er wel ingrediënten waar je niet tegen kan, zoals alcohol of siliconen. Laat producten die je ervan verdenkt je huid tot een zooitje te maken een tijdje staan, wie weet knapt je velletje er van op. Het is overigens een fabeltje dat je geen make-up kunt dragen als je pukkeltjes hebt. De make-up van tegenwoordig is zo goed dat ze het je poriën niet verstopt. Haal je make-up wel iedere avond eraf, anders raken je poriën wél verstopt.

howtoomgaanmetpuistjes6 howtoomgaanmetpuistjes7
Nog meer fijne anti-blemishproducten, deze zijn van Estée Lauder. Ze hebben ook een BB Cream speciaal voor de onzuivere huid, super!

Mijn huid is nu in redelijk goede staat en dat voelt zo goed. Ik voel me gewoon echt niet prettig als ik zo’n knoeperd van een ontsteking op mijn wang heb. Ik ben me dan heel bewust van mijn huid, wat heel irritant en stom is. En écht waar: de staat van mijn huid heb ik momenteel te danken aan het feit dat ik er al twee weken van af blijf. Goed reinigen met de juiste producten deed ik al, water drinken doe ik ook, dus daar kan het niet aan liggen. Mijn credo is: netjes schoonmaken, niet te veel poespas op je huid smeren en dan wég bij die spiegel. Niet gaan frummelen, knijpen en drukken, gewoon met rust laten die huid. Ook overdag trouwens. Let er maar eens op hoeveel je aan je huid zit. En dan te bedenken dat je gedurende de dag duizenden bacteriën verzamelt op je handen. Bah!

howtoomgaanmetpuistjes11
Mijn huid in betere tijden. Ik voel me dan zoveel fijner! Toch apart hoe zoiets als een mooie huid je ook van binnen beter doet voelen.

Nog even mijn belangrijkste tips & tricks op een rijtje:
– Knijp gerstekorrels, mee-eters en onderhuidse pukkels niet uit, je maakt de boel er alleen maar erger mee.
– Wil je toch uitknijpen? Maak de huid rondom de puist nat met heet water en knijp het pukkeltje uit met je vingers die in tissues zijn gewikkeld.
– Ga op zoek naar producten met salicylzuur, het wondermiddeltje voor de onzuivere huid.
– Laat producten met alcohol liever staan, daar droogt je huid van huid waardoor-ie alleen maar meer talg gaat aanmaken.
– Stip bestaande pukkeltjes aan met een antibacteriële gel, bijvoorbeeld van Clinique.
– Probeer eens een elektrische gezichtsborstel om mee te reinigen, je huid wordt er schoner van dan van reinigen met de hand.
– Exfolieer minstens één keer per dag, zo hou je je opperhuid dun, waardoor pukkeltjes minder kans krijgen.
– Breng eens een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste, zij maakt de huid écht goed schoon en kan puistjes op professionele wijze uitknijpen.
– Ten einde raad? De dokter kan je doorverwijzen naar een dermatoloog. Of vraag naar een tube vitamine A-zuurcrème.
– Drink veel water, laat suikers en vetten zoveel mogelijk staan en probeer te achterhalen of er producten zijn met ingrediënten waar je niet tegen kan.
– Blijf gedurende de dag zoveel mogelijk van je gezicht af. Je handen en vingers zijn een broedplaats voor bacteriën, niet zo’n fris idee.
– Knijp puistjes vooral niet uit. Of had ik dat al gezegd…? 😉

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips en tricks. Ik ben natuurlijk geen schoonheidsspecialist, geen dokter en geen dermatoloog. Dit zijn slechts adviezen en tips die ik breng vanuit mijn eigen ervaringen. Vragen of aanvullingen? Laat het me vooral weten hieronder bij de comments.

Volgende week vind je op mijn blog een review van een aantal nieuwe Anti-Blemish Solutions-producten van Clinique, ik zou het leuk vinden als je dan nog een kijkje komt nemen!

Carlijn Biesemaat Copy & Beauty

11 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Cindy | Life meets Beautyreply
14/04/2015 at 14:31

Zo vervelend die puistjes en zeker niet mooi! Ik heb er ook last van en tegenwoordig uit zich dit meestal op de plek waar de hollingen van mijn wangen zitten. Veel pukkeltjes die pukkeltjes blijven en er gebeurt niets meer. Ik zit er wel aan, anders komen er steeds meer en ze gaan niet weg uit zich zelf. Ik merk wel dat mijn huid beter is geworden door goede verzorging, reinigen met een gezichtsborstel en een bezoekje aan de schoonheidspecialste. Heerlijk dit mooiere weer, mijn huid knap daar direct van op! In de zomer heb ik er een stuk minder last van.

Carlijnreply
14/04/2015 at 17:00
– In reply to: Cindy | Life meets Beauty

Ja lekker hè, de zon doet wonderen. Ik heb er op vakantie ook stukken minder last van, mijn huid is dan op zijn best. Jammer dat ik niets meer in het vooruitzicht heb 😉 Jij wel?

Lisettereply
13/06/2015 at 09:51
– In reply to: Carlijn

Eigenlijk is de zon heel slecht voor een acne huid. Je huid wordt ‘dikker’ naarmate je vaker in de zon zit omdat het zichzelf probeert te beschermen tegen de UV stralen en ja daardoor lijkt je huid mooier. Maar daardoor kan het tevens erger terug komen wanneer het zonneweer voorbij is.

Nesrinreply
14/04/2015 at 19:37

Ik ga dit dadelijk nog een keer goed lezen want boy oh boy this dit soort informatie over those bitches (hahaha ik moest zo lachen om jouw woordkeuze) komen ook regelmatig bij mij langs.

Carlijnreply
14/04/2015 at 19:41
– In reply to: Nesrin

Ja sorry Nesrin, je moet er even goed voor gaan zitten… ik ben een beetje uitgeschoten tijdens het typen 😉

BeautyblogLaurareply
15/04/2015 at 21:45

Ik gebruik de anti-blemish van Clinique en hier ben ik zeer tevreden over! xx

Review: nieuwe Clinique Anti-Blemish Solutions-producten – Carlijn Biesemaat Copy & Beautyreply
20/04/2015 at 05:20

[…] week kon je al lezen over puistjes en de verzorging van de probleemhuid (klik hier voor het artikel). Omdat ik zelf ook niet gezegend ben met een smetteloze huid, trekken […]

Chinoukreply
25/04/2015 at 15:17

Wauw wat heb je dat fijn en duidelijk uitgelegd, wat een top tips! Ik ben zelf schoonheidsspecialiste, maar dat maakt het nog lastiger om van je huid af te blijven haha! Ik heb zelf vaak bultjes, dit kan komen door verkeerde cosmetica of een voedselintolerantie. Ik ben er nog niet helemaal achter, maar vervelend is het wel!

Carlijnreply
25/04/2015 at 15:22
– In reply to: Chinouk

Nou wat een compliment, als jij het duidelijk vindt als schoonheidsspecialiste-zijnde! Dank je.

Lisettereply
13/06/2015 at 10:01

Goede tips inderdaad! Ik kamp al een paar jaar met acne, acne conglobata welteverstaan één van de meest heftigste varianten van acne. Heb al verscheidene antibiotica kuren, smeersel en ander spul gehad, helaas heeft het vrij weinig voor mij gedaan. Voor mijn vakgebied is dit ook heel lastig want ik ben ook schoonheidsspecialiste en vaak kijken/zeggen cliënten naar mij van;’ maar jij bent toch schoonheidsspecialiste? Hoe kun jij nou last van acne hebben?’ Wat mij erg geholpen heeft is naar een huidtherapeut gaan. Zij zijn echt gespecialiseerd in huid problemen. Niet dat een dermatoloog dat niet is maar die van mij kon niet heel veel voor mij doen en zelfs zij heeft mij ook geadviseerd als mijn acne weer terug komt om er dan eens een huidtherapeut er na te laten kijken. Zo gezegd zo gedaan.. Momenteel zijn we bezig met het behandelen van mijn huid en kijken waar mij acne vandaan komt. Het is nog een heel proces maar het gaat gelukkig beter. Ik hoop dat iemand hier wat aan heeft :). Mocht je trouwens extra verzekerd zijn, kun je waarschijnlijk tot een bepaald bedrag de behandelingen declareren bij je zorgverzekeraar. Zo een heel verhaal :’).

Groetjes, Lisette

Carlijnreply
13/06/2015 at 10:28
– In reply to: Lisette

Hoi Lisette. Wat ontzettend vervelend dat je zoveel last hebt van zo’n ernstige vorm van acne. Lijkt me zeker als schoonheidsspecialist heel frustrerend en balen. Hopelijk helpt je bezoek aan de huidtherapeut. Super dat je je verhaal hier hebt gedeeld, wie weet hebben meer vrouwen er iets aan. Groetjes Carlijn

Leave a reply